Machine History

Web de física

Els generadors elèctrics

Un generador elèctric és un motor dissenyat per convertir l’energia mecànica en elèctrica. Aquest canvi s’aconsegueix per l’efecte del camp magnètic sobre els conductors elèctrics disposats a la bobina del fil conductor.

Al principi va ser alimentat per un sistema de bateries, fins que es van publicar alguns treballs sobre inducció electromagnètica el 1831, que es van acabar més tard el 1841. Basant-se en aquests principis, el primer generador de corrent continu es va desenvolupar el 1868, anomenat màquina Gramme. Però el corrent continu no es pot distribuir a llargues distàncies i, amb la invenció d’alternadors i transformadors, va ser possible. Tot i que el començament de la generació d’energia fotovoltaica es coneix des del 1839, no va ser fins al 1953 que es van obtenir les primeres aplicacions industrials i no va ser fins a finals del segle XX que la gent va iniciar aplicacions assequibles de gran capacitat.

Dinamo (generador eléctrico) - Wikipedia, la enciclopedia libre
Esbós primer generador elèctric.

Tipus de generadors

  • Generadors mecànics son els que fan servir l’energia mecànica per fer electricitat. Els podem utilitzar en la industria, ja que son els que millor funcionen davant de moltes diversitats. Un exemple son els generadors dièsel o els d’electricitat de gasolina.    
  • Generadors tèrmics son els que transformen l’energia tèrmica en electricitat. Un exemple son els compressors de pistons.
  • Generadors químics son els que transformen l’energia química en elèctrica, com les bateries.
  • Generadors solars son el qui poden transformar l’energia solar en elèctrica. S’utilitzen plaques solars que fan un corrent seguit.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons