Machine History

Web de física

La bombeta

Els receptors lumínics transformen l’energia elèctrica que reben en llum. L’energia lumínica és la única energia electromagnètica radiant que els humans podem percebre. Un dels exemples més comuns son les bombetes.

  • Aquesta és la fórmula que utilitzem per saber l’energia elèctrica transformada en energia mecànica en el motor.

Una bombeta és un instrument que produeix llum formada dins una ampolla de vidre en forma de pera, on al seu interior hi trobem un filament metàl·lic de tungstè. S’ha convertit en un dels millors invents de la humanitat, ja que ens ha facilitat i millorat la vida quotidiana de les persones.                                                                        

També s’anomena bombeta d’incandescència, ja que produeix llum per incandescència quan hi circula una corrent elèctrica. Actualment es venen unes 2’5 mil milions de bombetes al any.           

Història de la bombeta:

Moltes persones es pensen que Thomas Alva Edison va ser qui va inventar la bombeta que coneixem ara, però durant els anys s’ha demostrat el contrari.

Uns 70 anys abans de Thomas Alva Edison patentes la seva bombeta, Humphry Davy va construir la base de les primeres bombetes ajuntant un fil de cabró amb els dos pols d’una pila.

Al 1840 Warren de la Rue aconseguí que la llum durés més introduint un filament de platí al interior d’un tub buit. El problema d’aquesta bombeta era que era massa car produir-ne.

Al 1855 Heinrich Göbel també va patentar la bombeta, com James Bowmon Lindsay i William Sawyer.

Al 1874 Henry Woodward igual que Matthew Evans van patentar la bombeta molt semblant al de Rue però era menys cara.

Al 1878 Joseph Wilson Swan va patentar una bombeta de vidre sense aire amb cables de platí i un element de llum de carboni, el seu problema era que la llum no durava molta estona.

Finalment al 21 d’octubre d 1879 Thomas Alva Edison va patentar una bombeta que podia durar 600 hores, ell al principi va demostrar que funcionava realment deixant-la 48 hores encesa. Aquella bombeta estava feta amb un filament de bambú carbonatat. Tot això va ser perquè va comprar la bombeta de Woodward i Evans i la va millorar.

Tots van inventar la bombeta, ja que cada aportació seva va fer que el pròxim físic la millores i facilites la seva creació. Doncs que la bombeta de Thomas Edison va ser la primera que va funcionar i ser més accessible per molta gent es diu que va ser ell qui la va inventar però hem vist que no. Que al final tots aquests físics la van inventar conjuntament sense ells saber-ho.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons